the official website of Biological and Medical Art in Belgium

-

Together with:

University of Antwerp, Faculty of Medicine and Health Sciences
University of Antwerp, Faculty of Pharmaceutical, Biomedical and Veterinary Sciences
Royal Academy of Fine Arts Antwerp / School of Arts - AP University College
Royal Academy of Fine Arts Ghent / School of Arts - University College Ghent
Haute école des arts du Rhin - HEAR, Didactique visuelle (F)
University of the Arts London - UAL (UK)
Medical Artists' Education Trust - MAET (UK)
University of Dundee, Centre for Anatomy and Human Identification (UK)
ART RESEARCHES SCIENCE INTERNATIONAL COLLABORATIONS (ARSIC)

Contact information

ann.van.de.velde[at]hotmail.com // artem-medicalis[at]virginmedia.comMay 27, 2009

Human Dissection, I

For Students in Art and Medicine
Dissection of an arm and a leg, fresh frozen
- University of Antwerp - 20 May 2009
IMPORTANT
These images are for educational purposes only.
No reproduction is allowed without contacting the authors of this website Pascale Pollier-Green and Ann Van de Velde."The skeleton is a superstructure whose integrity is maintained by a dynamic process of osteoclast-initiated bone remodelling."
- E. Romas (Melbourne, Australia) in Internal Medicine Journal 39 (2009) 110-116

Anatomist: Francis Van Glabbeek
Filming: Een Andere Wereld Films

Copyright images BIOMAB

Reactions of attendants:
.
Walter: "Ik vond het wel heel bijzonder om mee te maken."
.
Judith: "Bedankt voor het organiseren van deze avond, ik heb er veel aan gehad!"
.
Anke: "Ik heb veel bijgeleerd op de dissectie. Het was heel interessant om dat allemaal eens in het echt te zien. Ik hoop dat er in de toekomst nog kansen zullen zijn voor kunststudenten om zo'n dissectie te mogen bijwonen. Het was een unieke leerrijke ervaring die me nog lang zal bijblijven. En nu maar hopen op die goede punten voor het examen anatomie..."
.
Niel: "Ik was aanwezig op de dissecties. Hoe zal die documentaire noemen die toen gefilmd werd?"
.
Oleg: "De avond staat mij bij als zeer positief en enthousiasmerend. Heerlijk. Ook het sociale moment na afloop beviel me zeer. Bedankt voor de uitnodiging nogmaals!"
.
Larissa: "Toch nog even laten weten dat de indrukken van eergisteren nog steeds vers in mijn geheugen zitten! Ik zou graag beginnen tekenen, maar nu zijn het eerst examens. (Ik zie mijn examen fysiologie nu wel helemaal zitten. En eigelijk wil ik nu ook terug arts studeren...) Daarna ga ik met mijn foto's en met wat boeken aan de slag! Het was een indrukwekkende ervaring, zowel als anatomische informatiebron als als psychologische ervaring. Ik verbaas me erover dat het maar heel even duurde vooraleer ik de lichaamsdelen (die de eigenaar ervan zichtbaar wellicht veel psychisch leed hebben berokkend) kon objectiveren! Het is evidentie voor hoe een context enorm belangrijk kan zijn voor hoe je een ervaring percipieert (want in een andere context zouden zo'n beelden mij psychisch helemaal onderuit halen). Ik ben dan ook blij dat er achteraf ook nog uitgebreid over gepraat werd. En Prof. Van Glabbeek was niet alleen als handige chirurg maar ook als persoon bewonderenswaardig! Nog eens bedankt, veel succes met de documentaire, de zomercursus en al de andere plannen!"
.
Jan: "Het was een geweldige avond, zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben bijzonder enthousiast! Enige opmerking die ik had: misschien een uurtje expliciet uittrekken om te tekenen, zonder dat er aan de specimens veel hoeft gemanipuleerd te worden. Laat maar iets horen als er weer moet gemobiliseerd worden!"
.
Florian: "Nogmaals bedankt voor de ervaring en hopelijk kan ik volgende keer weer deelnemen. Veel succes en tot ziens."
.
Wietske: "Een klein nadeel vond ik de cameramannen, specifiek één ervan. Ik snap natuurlijk dat ze een mooie/goede film willen maken, maar soms stonden ze flink in de weg of gingen recht voor je staan. Verder vond ik het helemaal geweldig! Nooit gedacht dat ik zoiets zou mogen meemaken :D"
.
Abigail: "Ik vond het zeker een geslaagde avond, ik heb wat kennis kunnen opfrissen en de gesprekken met de kunststudenten waren heel boeiend."
.
Oleg: "Ik heb echt genoten van de avond. (Hoewel het woord genieten toch een beetje misplaatst lijkt.) Het delen van kennis, kunde en enthousiasme met mensen van buiten de geneeskunde vond ik echt geweldig. De volgende keer ben ik er graag weer bij!"
.
Martin: "Ik vond het een zeer bijzondere avond. Het zo geconfronteerd worden met een ontleding van een been en een arm door een professor met studenten anatomie en kunstenaars er bij was voor mij een emotionele gebeurtenis. Emotioneel in de betekenis van gevoelig in tegenstelling tot de wetenschappelijke, medische benadering er van. Voor een kunstenaar kunnen zijn gedachten, gevoelens, vragen alle kanten op schieten, wat het bij mij dan ook deed. Dit was zo bijzonder omdat het voor mij een eerste ervaring met het ontleden van lichaamsdelen was. Het totale gebeuren heeft bij zo veel kanten dat ik het in mijn geheugen opgeslagen heb en er vele malen uit zal putten. Het heeft namelijk een emotionele/gevoelige kant wat ik al zei, maar tegelijk een esthetische, een ethische, een juridische, een medische, een maatschappelijke, een filosofische enz. Een kunstenaar zal op onverwachte momenten al deze informatie een keer gebruiken, maar wanneer en hoe dat blijft een mysterie. Ik wil dan ook jullie en de andere medewerkers en de mensen die hun lichaam voor de wetenschap ter beschikking hebben gesteld dan ook zeer hartelijk danken."
.
Els: "Ik vond het een zeer leerrijke en toffe avond. Ik hoop dat ik er een volgende keer weer bij kan zijn!"

No comments:

Post a Comment