the official website of Biological and Medical Art in Belgium

-

Together with:

University of Antwerp, Faculty of Medicine and Health Sciences
University of Antwerp, Faculty of Pharmaceutical, Biomedical and Veterinary Sciences
Royal Academy of Fine Arts Antwerp / School of Arts - AP University College
Royal Academy of Fine Arts Ghent / School of Arts - University College Ghent
Haute école des arts du Rhin - HEAR, Didactique visuelle (F)
University of the Arts London - UAL (UK)
Medical Artists' Education Trust - MAET (UK)
University of Dundee, Centre for Anatomy and Human Identification (UK)
ART RESEARCHES SCIENCE INTERNATIONAL COLLABORATIONS (ARSIC)

Contact information

ann.van.de.velde[at]hotmail.com // artem-medicalis[at]virginmedia.comMarch 9, 2009

Summer Course 2009 -> 2010

In Antwerp
July and August

More information about this unique Art & Science 'Sci-art' Course during the ANTARTIK days (18-21 March, 2009)

Nederlandstalige flyer:

Biomedische Kunst
1ste 10-daagse Zomercursus 2009

ZAL PLAATS VINDEN IN 2010!


Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA)

INITIATIEF: Pascale Pollier-Green (Biomedische Kunst), Ann Van de Velde (Hematologie UA – Biomedische Kunst), Francis Van Glabbeek (Anatomie UA), Guy Hubens (Anatomie UA), Rodrigo Salgado (Medische Beeldvorming UA), Dirk Adriaensen (Cel- en Weefselleer UA), Eric Van Marck (Anatomopathologie UA), Geert Van Eeckhout (Anatomie Artesis), Kris Van ’t Hof (In Situ3 Artesis)
Biomedische Kunst

In hoeverre is biomedische kunst ‘kunst’? Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. Vele biomedische kunstenaars en wetenschappers wagen zich naast de medische illustraties die ze ontwerpen, ook aan échte kunst. Waar ligt het verschil tussen beide?

Als biomedische kunst vooral een educatief doel heeft, zijn we eerder geneigd ze onder de noemer wetenschap te rangschikken. Wat niet belet dat deze wetenschappelijke kunst ook een artistieke kant heeft, dat elke kunstenaar zijn eigen stijl ontwikkelt, dat er sprake is van artistieke scholen. Het zuivere l’art pour l’art ontbreekt. Maar dat is ook het geval voor vele andere kunstvormen die ondertussen wel degelijk onder de noemer kunst vallen.

Het unieke van de biomedische kunst zit hem in de verwevenheid tussen het artistieke en het wetenschappelijke. Wetenschappers zijn geïnteresseerd in kunst en kunstenaars zijn vaak gefascineerd door wetenschap. Je hebt dan ook biomedische artiesten die hun roots hebben in beide richtingen, die overwaaien van de kunstacademies of uit een wetenschappelijke richting komen. Het gaat om de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap, twee richtingen die op het eerste gezicht zo verschillen maar die zich tot elkaar aangetrokken voelen. Al sinds de renaissance bestaat er deze boeiende samenwerking. Dat uit zich in anatomische projecten, pathologische illustraties, maar ook productie van didactische modellen.

Voor kunstenaars zijn de biomedische wetenschappen schatkoffers vol ideeën. Wetenschappers creëren nieuwe dingen en deze nieuwigheden interesseren kunstenaars. Terwijl filosofen, ethici, geschiedkundigen en wetenschappers de nieuwigheden in geleerde traktaten beschrijven, springen kunstenaars er minder voorspelbaar mee om en plaatsen ze in een andere context.

Het verbeelden van een werkelijkheid die niet met het blote oog waarneembaar is, is voor de moderne medische wetenschap een urgente zaak en zij heeft hiervoor enorm veel belangstelling. Kunst is in staat kritisch te kijken naar wetenschappelijke experimenten en deze te vertalen in beelden zonder te vervallen in stereotypen. De huidige biowetenschappen kennen ontelbare onzichtbare ontdekkingen die een concept moeten krijgen en visueel gemaakt worden. Daarom ontwikkelen kunst- en wetenschapsinstellingen, die het aandurven om deze uitdaging aan te gaan, in onderzoeksculturen interdisciplinaire groepen met kunstenaars en wetenschappers.

Volledige dissectie van een arm en been; weergave van de verschillende structuren zoals spieren, zenuwen en bloedvaten; pathologisch preparaat met veel nadruk op het verschil tussen zieke en gezonde weefsels; microscopie

Praktijk en theorie wisselen elkaar af. Dagelijkse nabesprekingen en reflecties in kleine groep van de gemaakte werken. Naast de vereiste realistische illustraties ook veel ruimte voor eigen interpretatie en inbreng. Gastsprekers over verschillende topics in de geneeskunde. Bijwonen van een operatie en een forensische dissectie.

Tentoonstelling van de gemaakte werken op ANTARTIK 2010.

Bron foto's: Biomedical Art - Facial Reconstruction Course in Dundee, Scotland, UK

WAAR? Dissectiezalen van de Universiteit Antwerpen (UA), Campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen. Maaltijden en overnachtingsmogelijkheden op de campus

WIE KAN ZICH INSCHRIJVEN? Iedereen geïnteresseerd in het menselijke lichaam met een achtergrond in de Kunst en/of de (Medische) Wetenschappen - Minimum leeftijd: 17 jaar - Maximum Aantal deelnemers: 15 - Richtprijs 150,- euro pp

WANNEER? Juli - Aug 2009 (exacte data volgen )

Meer informatie en indienen van een kort CV bij: pascale@artem-medicalis.com en ann.van.de.velde@uza.be

2 comments:

 1. Hello Ann,
  well this is my first ever blog, it wasn't too hard at all to get this started, I don't know why I didn't do this sooner.

  we can now start brainstorming sessions on what this summer course biomedical art will look like, and start also giving shape to our proper postgraduate course

  brainstorm away!

  ReplyDelete
 2. Misschien veranderen de data nog; na gesprek met enkele lesgevevers op de openingsreceptie van 'antARTik-Kunst op jouw campus' lijkt voor hen september/oktober (INDIAN SUMMER-yes!) meer realistisch.

  ReplyDelete