the official website of Biological and Medical Art in Belgium

-

Together with:

University of Antwerp, Faculty of Medicine and Health Sciences
University of Antwerp, Faculty of Pharmaceutical, Biomedical and Veterinary Sciences
Royal Academy of Fine Arts Antwerp / School of Arts - AP University College
Royal Academy of Fine Arts Ghent / School of Arts - University College Ghent
Haute école des arts du Rhin - HEAR, Didactique visuelle (F)
University of the Arts London - UAL (UK)
Medical Artists' Education Trust - MAET (UK)
University of Dundee, Centre for Anatomy and Human Identification (UK)
ART RESEARCHES SCIENCE INTERNATIONAL COLLABORATIONS (ARSIC)

Contact information

ann.van.de.velde[at]hotmail.com // artem-medicalis[at]virginmedia.comOctober 30, 2011

The Pathos of Pathology - Antwerp, Autumn 2011
Openingsavond 16 november 2011 - 19u30
gelieve uw aanwezigheid online te bevestigen
voor 9 november 2011 op www.ua.ac.be/ARS

Verwelkoming
Prof. Dr. Alain Verschoren, Rector Universiteit Antwerpen

Pathologische Schoonheid
Mevr. Caroline Hübner, Woord- en Beeldkunstenares

Schoonheidsbeleving in de Hersenen
Prof. Dr. Patrick Cras, Neuroloog, UZ/UA

Opening tentoonstelling
Dhr. Ernest Van Buynder,Voorzitter Kunst op de Campus

Tentoonstelling van 17 november tem 20 december 2011 van 9u00 tem 17u00

Universiteit Antwerpen
Stadscampus, De Grauwzusters
Lange Sint-Annastraat 7
2000 AntwerpenOpgtelet: De tentoonstelling is enkel open op weekdagen van 9u00 tem 17u00

Art Researches Science/ ARS Projects

Coördinatie:
Francis Van Glabbeek
Pascale Pollier
Ann Van de Velde

Anneke Blennerhassett
Anton Retsin
Bryan Green
Caroline Hübner
Chantal Pollier
David Malan
Dries Magits
Eleanor Crook
Eric Vandamme
Jelle Nicolaï
Jo Cameron
Özkan Özsarlak
Patrick Cromheecke
Pelagie-May Green
Willem Magits


Ons werk wordt gedragen door fundamenteel onderzoek, onderzoekt het menselijke lichaam in heel haar verscheidenheid; het leven en de natuur in hun schoonheid, sterkte, fragiliteit, ziekte en sterfelijkheid. Dit alles en zoveel meer is wat ons dagelijks inspireert.

In deze tijd van globalisering zijn betekenisvolle internationale uitwisselingen tussen wetenschappers, kunstenaars en medische kunstenaars die Kunst en Wetenschap onderwijzen aan een nieuwe generatie van studenten van de allergrootste betekenis. De mogelijkheden voor echte dialogen over ervaringen en visies die centraal tot hun werk behoren zijn echter heel dikwijls afwezig. De zogenaamde uitwisselingen zijn meestal tentoonstellingen, publicaties en verhalen van afgewerkte producten en producties, die maar zelden uitnodigen tot discussies tussen kunstenaars en wetenschappers.

We zijn daarom verheugd dat de wetenschappelijke samenkomst en tentoonstelling DE PATHOS VAN PATHOLOGIE THE PATHOS OF PATHOLOGY mogelijk gemaakt binnen het internationale Art Researches Science ARS programma, de Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA), de vereniging Biological and Medical Art in Belgium (BIOMAB) en de European Medical Students' Association Antwerpen (EMSA) binnenkort zal plaatsvinden in het mooie historische gebouw van de Grauwzusters op de Antwerpse Universitaire Stadscampus.

Vier dissectie tekenmarathons, twee tentoonstellingen OBESITAS AND RELATED PATHOLOGY en NOT UNTIL WEVE BEATEN CANCER gedurende de Antwerpse Geneeskundige Dagen van 2010 en 2011, de ART RESEARCHES SCIENCE tentoonstelling en lezingenreeks in de Pop Up Art Space/Studio Villanella in Antwerpen in 2010, de RELICS OF WHAT IS TO COME tentoonstelling in London in 2011 en de LETTING GO tentoonstelling in Gent in 2011 zijn onderdeel van het international postgraduaat programma Art Researches Science.
Dit programma, dat we zullen presenteren in november 2011 in Straatsburg (F) tijdens het 23ste jaarcongres van de AEIMS (Association Européenne des Illustrateurs Médicaux et Scientifiques), is uniek qua concept omdat een nieuwe discipline wordt gecreëerd door één van de toegepaste kunstdisciplines, namelijk de Medische Kunst, uit te breiden en te brengen naar de hedendaagse kunstscene, en ondertussen ruimte te bieden voor diepgaand wetenschappelijk onderzoek en contact met nieuwe filosofieën.

Medische Kunst heeft altijd die zeer boeiende kruisbestuiving gekend tussen de Kunsten en de Wetenschappen. Maar door de steeds groeiende snelheid waarmee wetenschappelijke en technologieën zich ontwikkelen is het zo dat zij momenteel wat stil blijft staan, terwijl de wetenschappen en technologieën samen vooruit verdergaan. Dit is bedroevend want Kunst heeft zulk een belangrijke rol te spelen in onze maatschappij. En door de hedendaagse wetenschappen te onderzoeken en betrokken te worden van bij het begin, kan Kunst bijdragen tot veel diepere belangrijke wetenschappelijke bevindingen.

Er is nood aan dit Art Researches Science programma want studenten die geïnteresseerd zijn in de coagulatie tussen Kunsten en Wetenschappen vinden het momenteel erg moeilijk om hun studies hiernaar te richten en hun dromen en projecten binnen dit fascinerende gebied waar te kunnen maken.

We zijn de Universiteit en Hoge Scholen Antwerpen daarom heel dankbaar dat ze ons de mogelijkheid bieden voor dit creatieve platform en toekomstmogelijkheden. We hebben de steun van experten uit de Universiteiten in Dundee (Caroline Wilkinson), London (Eleanor Crook and Jo Cameron), New York (Mara Haseltine) en Strasbourg (Yvan Freund).

De wetenschappelijke samenkomst en tentoonstelling DE PATHOS VAN PATHOLOGIE - THE PATHOS OF PATHOLOGY in het gebouw van de Grauwzusters kan een toekomstig platform bieden voor toekomstige workshops en coproducties tussen jonge kunstenaars, medische kunstenaars en wetenschappers. Het biedt ook de mogelijkheid voor lokale en regionale initiatieven en transcontinentale projecten en waarmaken van ideeën.
We wensen alle deelnemers een boeiende tentoonstelling en hopen dat deze bijeenkomst productief en succesvol zijn zowel voor de Kunsten als voor de Wetenschappen.

Pascale Pollier-Green, medisch kunstenaar en voorzitter BIOMAB
Els Gielis, voorzitter Antwerp Medical Students Congress AMSC 2011
Judith Derdelinckx, voorzitter EMSA-Antwerpen
Ann Van de Velde, hematoloog UZ/Universiteit Antwerpen, BIOMAB
Francis Van Glabbeek, orthopedisch chirurg UZ/Universiteit Antwerpen, BIOMAB

In samenwerking met:

Geert Van Eeckhout (ARTESIS), Kris Van t Hof (ARTESIS), Marijke Tanghe (ARTESIS), Lou Gils (ARTESIS), David Malan (UA), Dirk Adriaensen (UA), Patrick Cras (UZA), Frederik Verstreken (UZA), Özkan Özsarlak (UZA), Rodrigo Salgado (UZA), Pierre Vandamme (UA), Joke Denekens (UA) en Alain Verschoren (UA).

Meer info over Biomedische Kunst, BIOMAB en ARS
http://biomedicalart.blogspot.com

No comments:

Post a Comment