the official website of Biological and Medical Art in Belgium

-

Together with:

University of Antwerp, Faculty of Medicine and Health Sciences
University of Antwerp, Faculty of Pharmaceutical, Biomedical and Veterinary Sciences
Royal Academy of Fine Arts Antwerp / School of Arts - AP University College
Royal Academy of Fine Arts Ghent / School of Arts - University College Ghent
Haute école des arts du Rhin - HEAR, Didactique visuelle (F)
University of the Arts London - UAL (UK)
Medical Artists' Education Trust - MAET (UK)
University of Dundee, Centre for Anatomy and Human Identification (UK)
ART RESEARCHES SCIENCE INTERNATIONAL COLLABORATIONS (ARSIC)

Contact information

ann.van.de.velde[at]hotmail.com // artem-medicalis[at]virginmedia.comFebruary 22, 2014

Commemorative monument on Zakynthos: Funding


A large commemorative monument depicting one of the écorché’s from the Fabrica holding the portrait of the great anatomist in his hand will be inaugurated on Zakynthos in September 2014.

To fund the new monument, we sell a limited edition of 12 bronze portraits/facial reconstruction (5000 €), life size.

Creators: Richard Neave Facial reconstruction expert, forensic artist & Pascale Pollier Medical artist and sculptor; bronze foundry: De Clercq-Ginsberg, Oostakker Belgium.

If interested, contact us.

ann.van.de.velde[at]hotmail.com
artem-medicalis[at]virginmedia.com

 H: 36 cm (incl. sokkel) - B: 18 cm (vooraanzicht) – D: 26 cm (zijaanzicht)


In september 2014, onder auspiciën van de stad Zakynthos en de Ambassade van België in Athene, hebben op het Griekse eiland Zakynthos een aantal evenementen plaats ter herdenking van Andreas Vesalius. Deze Vlaams-Brabantse arts, algemeen aangeduid als grondlegger van de moderne anatomie, is 500 jaar geleden in Brussel geboren; hij is op 15 oktober 1564 op Zakynthos overleden.
Zijn erfenis als anatoom en Europese humanist heeft al bijna een half millennium tal van natuurlijke, politieke en economische obstakels overleefd. Hij is het bewijs dat Kunst en Wetenschap kunnen samengaan en hij werd daarom als één van de meest beroemde Belgische landgenoten verkozen.
Vijftig jaar geleden, in 1964, werd op Zakynthos een herdenkingsmonument voor Vesalius opgericht door de Vereniging van Alumni van de Belgische Universiteiten. Vandaag is de tijd rijp om hem opnieuw eer te bewijzen.
In 2014 zal een nieuw bronzen beeld naar de gelijkenis van een van de spiermannen uit zijn meesterwerk ‘de Fabrica’ worden opgericht aan de haven van Zakynthos. Dit monument, ontworpen en vervaardigd door Pascale Pollier en Richard Neave, gerenommeerde medische kunstenaars, zal worden geplaatst op een sokkel gemaakt door beeldhouwster Chantal Pollier.
Om dit monument te financieren worden verschillende bronzen beelden gegoten van de originele gezichtsreconstructie van Andreas Vesalius (cfr foto op p. 3) dat het monument zal sieren. Deze beelden, in een beperkte oplage van twaalf, worden te koop aangeboden aan de som van 5.000 euro en zijn voorzien van een wettelijk echtheidscertificaat. Vijf beelden werden al aangekocht, de overige zeven zijn nog te koop.
Deze unieke beelden zijn geschikt om wetenschappelijke ruimtes te sieren en zo een blijvend aandenken te vormen voor vele volgende generaties.
Graag geven we u steeds meer informatie over de dood van Vesalius, onze zoektocht naar zijn graf op Zakynthos en fondsenwerving voor zijn 500-jaar herdenkingsmonument tijdens een voordracht in aanwezigheid van de kunstenaars.

Pictures by Ann Van de Velde
19 Feb 2014, Greek House, Antwerp

No comments:

Post a Comment