Private view 01/10/2014
02/10/2014 – 18/01/2015
Stap binnen in het leven van de legendarische anatoom en wetenschapper Andreas Vesalius. Zijn reizen, studies aan de Universiteit van Leuven en periode als lijfarts van Keizer Karel V worden uitvoerig belicht. Als hoogtepunt uit zijn carrière ontdek je de houtsneden uit het baanbrekende boekDe humani corporis fabrica. Ofwel: de wetenschappelijke atlas van het menselijk lichaam en tot op vandaag een referentie in de anatomie en de moderne geneeskunde.
Je krijgt een overzicht van verschillende kunstvormen doorheen de tijd, waarop de invloed van Vesalius’ manier van kijken naar en weergeven van het lichaam onweerlegbaar is. Wat begon als een wetenschappelijke fascinatie voor het menselijke lichaam, wordt al gauw ingezet in het artistiek tonen van de mens, in al zijn facetten.
Door het nieuwe tijdperk dat Vesalius inluidt, krijgen de anatomische theaters een wetenschappelijk karakter. De tentoonstelling reconstrueert een levensgroot exemplaar van dit houten type amfitheater, waarin spectaculaire - soms wekenlang durende - dissecties onder het publieke oog plaatsvonden.
Parallel loopt in M de expo van de hedendaagse kunstenaar
Markus Schinwald (°1973, Salzburg). Een gemeenschappelijke fascinatie voor het menselijk lichaam verbindt hem met Vesalius.
Highlights
De Fabrica
Vesalius’ meesterwerk telt 277 gedetailleerde illustraties en beschrijvingen van het menselijk lichaam. Het boek betekent in die tijd een mijlpaal voor de wetenschap. Voor het eerst vertrekt iemand vanuit het dissecteren van mensenlichamen om onze binnenkant in kaart te brengen, in plaats van zich te baseren op de karkassen van honden en apen. Anatomie krijgt vanaf Vesalius een wetenschappelijk statuut dat tot de fundamentele kennis van elke arts behoort. Eén exemplaar kost in die tijd 4 gulden en 4 ½ batzen, het maandloon van een hoogleraar anatomie.
Wassen model van Susini
Groothertog Peter Leopold van Lotharingen sticht in 1775 in Florence het museum voor natuurlijke geschiedenis. Tal van kunstenaars creëren hier gekleurde wasmodellen in zijn werkplaats. Het maken van een wassen anatomisch model verschilt niet veel van de creatie van een kunstwerk. Clemente Michelangelo Susini (1754-1814) is de absolute meester in dit genre.
Smugglerius van Pink
Dokter William Hunter krijgt in 1776 het lijk van een opvallend gespierde smokkelaar in handen. Hij maakt een bronzen afgietsel van het gevilde kadaver, in de theatrale houding van de stervende Galliër. Zijn studenten geven hem de naam smugglerius of smokkelaar. In 1834 maakt William Pink een afgietsel van het ondertussen verloren gegane origineel.
De Glazen Man
In 1930 maakt Frans Tschackert een transparant mensenmodel uit kunststof. Deze Glazen Man bestaat uit een skelet met daarop wassen afgietsels van organen. Gekleurde draden stellen slagaders, aders en zenuwen voor. Het imposante beeld brengt drie kenmerken van het moderne lichaam samen: transparante wetenschappelijke waarneming, het gezonde, sportieve lichaam en streven naar het Griekse schoonheidsideaal.
Meer info: www.vesaliusleuven.be
No comments:
Post a Comment